NOS NieuwsAangepast

Minister ziet niets in rechts inhalen

Automobilisten mogen ook in de toekomst niet rechts inhalen. Volgens minister Schultz van Haegen van Verkeer zou zo'n maatregel niet leiden tot een betere doorstroming. Op verzoek van haar eigen partij (VVD) had de minister toegezegd een onderzoek uit 2000 nog eens tegen het licht te houden.

Het onderzoek richtte zich destijds op het Amerikaans systeem van 'Keep your lane', waarbij auto's elkaar links en rechts mogen passeren maar niet van rijstrook mogen wisselen. VVD-Kamerlid Elias meent dat dat systeem zorgt voor een betere doorstroming, minder onverwachte manoeuvres en minder bumperkleven.

Maximumsnelheden

Schultz van Haegen wijst erop dat het merendeel van de rijbanen nog altijd maar twee rijstroken heeft. Volgens haar is het Amerikaanse systeem voor tweebaanswegen niet geschikt omdat er verschillende maximumsnelheden gelden voor auto's en vrachtwagens.

Voor snelwegen met drie of meer rijstroken, zou het systeem kunnen werken, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Maar ze wijst op een onderzoek uit 2011 van Rijkswaterstaat, TNO en de TU Delft, waaruit blijkt dat alle rijstroken op dergelijke snelwegen al goed worden benut.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl