Rebellengroepen Mali gaan samen

De drie belangrijkste rebellengroepen in het noorden van Mali hebben aangekondigd om bij de vredesonderhandelingen verder samen op te trekken.

De groepen sloten in juni een vredesakkoord met de Malinese regering. Daarbij werd ook afgesproken dat de rebellenbewegingen zich zullen ontwapenen. Ze hopen samen een sterkere eenheid te vormen tijdens het overleg.

Azawad

Het gaat om twee bewegingen van het Toeareg-nomadenvolk die strijden voor een eigen staat: de Nationale beweging voor de bevrijding van Azawad (MNLA) en de Hoge raad voor de eenheid van Azawad (HCUA). De derde die zich bij hen voegt, is de Arabische beweging van Azawad (MAA). Het samenvoegen van de drie groepen zou binnen 45 dagen tot stand moeten komen.

Vorig jaar veroorzaakte een opstand onder Toearegs chaos in het land, waarna militante islamisten de regio konden veroveren. Franse troepen trokken vervolgens met het Malinese leger het gebied in om de militante islamisten te verdrijven.

Instabiel

Het noorden van Mali is een instabiele regio waar meerdere rebellengroeperingen aanspraak op maken. Zaterdag werden in het noorden van Mali twee Franse journalisten ontvoerd en vrijwel direct daarna doodgeschoten.

De Malinese inlichtingendienst zegt dat zeker vijf mensen zijn opgepakt voor de moord. Tot welke rebellengroep de daders behoren is niet bekend.

Het kabinet besloot vorige week een substantiële bijdrage te gaan leveren aan de VN-missie in Mali, die stabiliteit in het land moet terugbrengen. Er gaan 380 mensen, vooral militairen. Ze gaan zich hoofdzakelijk bezighouden met het verzamelen van inlichtingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl