NOS NieuwsAangepast

Meer geld voor zuinige woning

Mensen die een energieneutrale woning kopen of hun woning energieneutraal renoveren, kunnen hiervoor extra financiering krijgen bij hun bank. Hypotheken zijn gekoppeld aan de waarde van de woning en het inkomen. Daar mag nu van afgeweken worden voor energieneutrale woningen of woningverbeteringen op dit punt.

Extra lening

Consumenten met een inkomen vanaf 29.000 euro kunnen een aanvullend bedrag van maximaal 13.500 euro lenen voor de financiering van energieneutrale woningen. Dat schrijven de ministers Dijsselbloem van Financiën en Blok van Wonen en Rijksdienst aan de Tweede Kamer.

Deze extra financieringsruimte gaat op 1 januari 2014 in. Volgens het ministerie wordt door deze vorm van energiebesparing de energierekening bijna nihil. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) heeft geadviseerd deze verruiming van de hypotheekregels door te voeren.

Restschuld

Op verzoek van de Tweede Kamer is ook de financiering verruimd voor woningen met problemen aan de fundering. Bij het verbeteren van deze woningen krijgen huizenbezitters ook de mogelijkheid om af te wijken van de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde.

Deze afwijkingsmogelijkheid geldt voor gevallen waarin het risico van een restschuld voor de consument wordt ondervangen door gemeentelijke regelingen voor noodzakelijke woningverbetering. Door deze nieuwe regeling zal het vaker mogelijk zijn om noodzakelijke woningverbeteringen te financieren, verwachten de ministers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl