NOS NieuwsAangepast

Jansen Steur: ik was de weg kwijt

Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

Oud-neuroloog Jansen Steur geeft toe dat hij zich op veel manieren heeft misdragen. Op één punt blijft hij bij zijn gelijk: de diagnoses die hij stelde, waren correct. Dat bleek op de eerste dag van de strafzaak tegen hem. Het Openbaar Ministerie beticht hem van het toebrengen van lichamelijk en psychisch letsel aan zijn patiënten.

Jansen Steur geeft toe dat hij recepten vervalste, medicijnen lospeuterde bij de apotheker voor eigen gebruik, rapporten van Alzheimer-testen opmaakte die hij helemaal niet heeft uitgevoerd. Allemaal het gevolg van zijn verslaving aan kalmeringsmiddelen en antidepressiva en het gevoel van 'overwaardering' van zichzelf dat de verslaving met zich meebracht, zegt hij nu.

"De weg kwijt"

Door dat superioriteitsgevoel plakte hij ook de achternaam Steur van moederskant achter zijn eigen achternaam. En gaf hij zichzelf uit voor hoogleraar, terwijl hij dat niet was. Hij vond toen dat hij gezien zijn expertise die titel verdiende. "Ik was de weg kwijt."

Inmiddels wenst hij weer gewoon Jansen genoemd te worden en ziet hij in dat zijn gedrag destijds afwijkend was. Bijvoorbeeld het feit dat hij de receptenblokken van collega's gebruikte om medicijnen voor zichzelf uit te schrijven. "Ik zou dat nu anders waarderen", zegt hij. En ook de 88.000 euro die hij uit zijn eigen onderzoekstichting ontvreemdde, heeft hij terugbetaald. Hij bestrijdt wel de hoogte van het bedrag dat hij voor "oneigenlijk gebruik" aanwendde.

Valse testuitslagen

Jansen Steur, zoals zijn ex-patiënten die de hele zittingsdag vlak achter hem zaten hem nog steeds noemen, toont dus enig inzicht in zijn daden. Maar op één punt volhardt hij: de diagnose 'vroegdementie' die hij bij veel van zijn patiënten stelde. Omdat medicijnen voor dat stadium van de ziekte nog niet werden vergoed, vond hij het nodig om valse testuitslagen in te dienen bij de zorgverzekeraar. Zijn patiënten konden op die manier toch het Alzheimer-middel Exelon krijgen.

Medicijnen die hij via valse recepten bij de apotheker kreeg, lagen in zijn la. Daardoor konden zijn patiënten alvast met Exelon beginnen voordat de administratieve rompslomp met de verzekeraar was afgerond. Uit de manier hoe de medische wereld tegenwoordig met 'vroegdementie' omgaat, haalt hij zijn gelijk voor zijn handelswijze. "Laatste jaren is de trend soepeler geworden", zegt de oud-neuroloog.

Misdiagnoses

Rechtbank en OM geloven niet zoveel van het goede werk van 'meneer Jansen', zoals zij hem aanduiden. "U had meer misdiagnoses dan andere neurologen", zegt de rechter. "Als u zo'n voorloper was op het gebied van dementie, waarom schreef u er dan geen wetenschappelijke publicaties over?", hield de officier van justitie hem voor.

Wie gelijk heeft, moet in het vervolg van de rechtszaak blijken. Woensdag gaat de zaak verder en staat het dossier van de eerste patiënt op het programma. De komende weken volgen er nog meer. Verscheidene deskundigen zullen dan hun oordeel vellen over het werk van dokter Jansen Steur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl