Nederland dicht bij diensten VS
Als het om het delen van geheime informatie gaat, staat Nederland tamelijk dicht bij de Verenigde Staten. Nederland maakt deel uit van een groep van negen landen die vaak en veel inlichtingen uitwisselen. De kranten The Guardian en The New York Times zeggen dat dit blijkt uit documenten die gelekt zijn door Edward Snowden.
Amerika vormt samen met Groot-Brittannië, Canada , Australië en Nieuw Zeeland de zogeheten '5 eyes'. Deze Engelstalige landen werken al sinds de Tweede Wereldoorlog intensief met elkaar samen en delen bijna alle door de inlichtingendiensten vergaarde informatie met elkaar. Volgens de documenten staat Nederland samen met Frankrijk, Noorwegen en Denemarken een trapje lager. Dit zijn de landen van de '9 eyes'.
Britten te spreken
Eerder bleek al dat bijvoorbeeld de Britten erg te spreken zijn over de Nederlandse AIVD en MIVD: "Beide diensten zijn naar Britse maatstaven klein, maar technisch bekwaam en zeer gemotiveerd", aldus de documenten.
Iets verderaf staan Duitsland, België, Italië, Spanje en Zweden. Samen met de landen van de '9 eyes' vormen ze de '14 eyes'. Volgens de kranten is Duitsland niet erg blij met zijn tweederangs positie. Duitsland zou er op uit zijn om onder druk van het afluisterschandaal toelating af te dwingen tot het selecte groepje van de '5 eyes'.
Behalve deze samenwerkingsverbanden wordt er door de inlichtingendiensten ook samengewerkt in NAVO-verband. Die organisatie heet NACSI, NATO Advisory Committee on Special Intelligence. Daar zijn 26 landen lid van. Tenslotte zijn er de zogeheten '41 eyes', een samenwerking van alle landen die in Afghanistan actief zijn of zijn geweest.