Duizend kindermisbruikers betrapt

De kinderhulporganisatie Terre des Hommes heeft duizend volwassenen betrapt op een poging tot kindersekstoerisme. Onderzoekers van de organisatie deden zich voor als een Filipijns meisje van 10 dat via een webcam bereid was seksuele handelingen te verrichten. De internetgebruikers die erop ingingen zijn gefilmd en dat materiaal is vandaag aan de Nederlandse politie voorgelegd. Er zijn twintig Nederlanders bij betrokken.

Uitbuiting

Terre des Hommes wilde aantonen hoe kindermisbruikers ongestoord hun gang gaan. Het kindersekstoerisme via de webcam is volgens Terre des Hommes een nog relatief onbekend, maar zich snel verspreidende vorm van uitbuiting. Alleen al in de Filipijnen zouden tienduizenden kinderen er het slachtoffer van zijn.

Politieorganisatie Europol zei vorige week ook dat pedoseksuelen steeds vaker live via de webcam kinderporno kijken. Vaak zitten er criminele organisaties achter die veel geld verdienen aan de verzoeken van pedoseksuelen.

Juridische vervolging

De onderzoekers van Terre des Hommes noemden zich Sweetie en werden onder die naam actief in verschillende chatrooms. In 2,5 maand tijd zochten meer dan duizend mensen contact met Sweetie. Die mensen zijn allemaal geïdentificeerd en op video vastgelegd. De verdachten komen uit meer dan 65 verschillende landen.

De politie en het Landelijk Parket kunnen nog niet zeggen of ze wat met de beelden mogen doen; het materiaal is nog niet bekeken. Mogelijk kan de manier van werken van Terre des Hommes als uitlokking worden gezien, in dat geval is het juridisch lastig om vervolging in te stellen.

Juristen twijfelen of de opgespoorde mannen kunnen worden vervolgd. De secretaris van de Vereniging van Strafrechtadvocaten Van Oosten en emeritus-hoogleraar De Roos achten die kans niet groot. Ze zeggen dat het niet mogelijk is iemand te vervolgen voor misbruik van een meisje dat helemaal niet bestaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl