NOS NieuwsAangepast

Rapport: legerartsen VS bij martelen

Artsen in dienst van het Amerikaanse leger zijn betrokken geweest bij het martelen van gevangenen. Dat staat in een Amerikaans rapport van een onafhankelijke commissie van militairen, ethici, artsen en juristen. Het Pentagon verwerpt de conclusies.

In opdracht van Defensie en de CIA hebben doktoren en psychologen hun ethische codes geschonden door mee te werken aan de wrede behandeling van verdachten van terroristische activiteiten, staat in het rapport.

Gezondheidsschade

Ze zouden hebben meegewerkt aan dwangvoeding, het uit hun slaap houden van gedetineerden en waterboarding, een verhoortechniek waarbij het slachtoffer het gevoel krijgt dat hij verdrinkt.

Volgens het rapport kregen de medici van hun bazen te horen dat ze hun ethische uitgangspunten en gewetensbezwaren aan de kant moesten schuiven, omdat het hier om misdadigers gaat en niet om patiënten.

In strijd

"In naam van de nationale veiligheid worden medici gedwongen hun ethische codes te negeren", staat in het rapport. "Artsen worden omgevormd tot militaire agenten en moeten handelingen uitvoeren die in strijd zijn met de medische ethiek."

Het Pentagon verwerpt de conclusies van de commissie. Een woordvoerder laat weten dat het rapport "ongefundeerde conclusies bevat op basis van beperkte informatie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl