NOS NieuwsAangepast

Apothekers A'dam dagen Achmea

In Amsterdam beginnen twintig apothekers een rechtszaak tegen zorgverzekeraar Achmea. Volgens de Volkskrant willen ze via de rechter een hogere vergoeding voor geneesmiddelen afdwingen.

De apothekers vinden dat Achmea contractbreuk pleegt door eerdere afspraken over de hoogte van de vergoedingen niet na te komen. De verzekeraar mag net als zijn concurrenten sinds 1 januari 2012 zelf bepalen wat een redelijke vergoeding voor geneesmiddelen is.

De apothekers in Amsterdam zeggen dat de vergoeding voor medicijnen steeds vaker onder de kostprijs ligt. Ze worden daardoor op kosten gejaagd, vinden ze. De betrokken apothekers zeggen dat ze de "wurgcontracten" wel moeten tekenen omdat ze anders failliet gaan.

Aandacht vragen

Het kort geding dat woensdag in Utrecht dient, heeft volgens de apothekers ook een tweede doel. Ze willen met de rechtszaak de aandacht van de Tweede Kamer vragen. Ze hopen dat de Kamer hun benarde situatie inziet en ervoor zorgt dat de verzekeraars niet meer in hun eentje de vergoedingen mogen bepalen.

De koepel van apothekers, KNMP, heeft begrip voor de actie van de Amsterdamse apothekers. De organisatie is in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid om over de rol van de zorgverzekeraars te praten.

Er zijn volgens een woordvoerder signalen dat het tij ten goede zal keren. "We zijn hoopvol omdat minister Schippers heeft ingezien dat de situatie niet al te best is. Dus we hopen dat we voor volgend jaar tot betere voorwaarden kunnen komen."

Beleid aanpassen

Achmea is bereid het beleid aan te passen als blijkt dat apothekers inderdaad in financiële problemen zijn gekomen. "Als onze prijssystematiek ongewenste effecten heeft, dan gaan wij daar altijd het gesprek over aan. Wij willen juist een handreiking doen en het gesprek met elkaar blijven voeren en niet met elkaar voor de rechter staan."

Volgens de verzekeraar is het prijssysteem ingevoerd om de medicijnkosten voor klanten en de premie laag te houden. Dat is volgens Achmea een van de redenen dat de premie per 1 januari verlaagd kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl