1974: Nederland verliest WK-finale

Na zes wedstrijden op het WK 1974 is Nederland uitgegroeid tot titelfavoriet. Nog één horde: West-Duitsland.

Het is 7 juli en de laatste wedstrijd op het WK in West-Duitsland staat op het programma, de finale. Het thuispubliek kan blij zijn, want de eigen ploeg strijdt om de titel. Daarvoor moet het wel eerst toernooirevelatie Nederland verslaan.

Het begin van de wedstrijd is meer dan hoopvol. Nog geen Duitser heeft de bal aangeraakt, als Johan Cruijff gevloerd wordt in het strafschopgebied.

De bal gaat op de stip. Johan Neeskens legt aan en schiet de bal hard door het midden: 1-0. Doelman Sepp Maier is de eerste Duitser die de bal aanraakt door hem uit het net te vissen.

Ingetuind

Maar in de 25ste minuut krijgt ook West-Duitsland een strafschop van scheidsrechter Jack Taylor. Paul Breitner maakt er 1-1 van. Nog voor rust zet Gerd Müller het gastland op voorsprong. Het zou gelijk de eindstand zijn: 2-1. "Zijn we er toch weer ingetuind" klinkt het uit de mond van commentator Herman Kuiphof.