Windhoos treft Wijk bij Duurstede

Een windhoos heeft in Wijk bij Duurstede veel schade veroorzaakt. In de wijk De Horden vlogen dakpannen van huizen, sneuvelden veel ruiten en werden bomen ontworteld.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht zegt dat de schade omvangrijk is, ook op een naastgelegen bedrijventerrein. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt.

De brandweer van Wijk van Duurstede is met veel materieel uitgerukt naar de getroffen buurt. Collega's uit de regio springen bij.

Elektrocutiegevaar

De hulpdiensten waarschuwen mensen om niet naar buiten te gaan als dat niet nodig is. De mensen die wel buiten zijn, worden uit de buurt gehouden van geknakte lantaarnpalen, in verband met elektrocutiegevaar.

Ook in de omgeving van Arnhem en bij Maurik is een windhoos gezien. Daar viel de schade mee, meldt de brandweer.

Schoorsteen

Volgens NOS-weerman Peter Kuipers Munneke trekt er een paar keer per jaar een windhoos over Nederland. Er waren vandaag twee ingrediënten die een windhoos mogelijk maakten: koude bovenlucht en een harde wind.

De bovenlucht op 5 kilometer hoogte was met min 32 graden enorm koud. Door het grote temperatuurverschil met de lucht aan de oppervlakte stijgt die warme lucht heel snel op en ontstaan er onweerswolken. Die stijging werd versterkt door de harde wind.

"Die wind werkt eigenlijk net als trek in een schoorsteen", zegt Kuipers Munneke. "Als er over je schoorsteen harde wind waait, dan wordt de rook als het ware naar boven getrokken en dat gebeurde vandaag ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl