NOS VoetbalAangepast

Siem de Jong: meer 'prikken'

Aanvoerder Siem de Jong kon zaterdag niet voorkomen dat Ajax met 0-1 onderuit ging tegen Vitesse. De Amsterdammers pakten in de laatste drie eredivisiewedstrijden slechts twee punten.

De Jong erkende na afloop tegenover de NOS dat Ajax en hijzelf nog niet de juiste vorm te pakken hebben. "Ik ben nog wat zoekende", zei hij na afloop. "Kijk alleen maar naar die kansjes. Als zo'n bal vlak voor tijd er in gaat, verandert het beeld voor jezelf, maar ook voor het team. Dat heb ik zelf nodig. En de ploeg ook."

Het spel van Ajax moet beter en misschien wat anders, stelt de aanvoerder. "Met positiespel alleen scoor je niet altijd. Soms moet het opportunistischer. Niet te veel rondspelen, maar af en toe prikken. Zelf speel ik misschien iets te veel in dienst van het team. Maar de laatste drie jaar zijn we toch kampioen geworden. Dat is mijn doel. Dat liever dan zelf een goed seizoen spelen, maar met de ploeg derde worden."

"Mis Christian en Toby"

Het vertrek van Christian Eriksen en Toby Alderweireld in de afgelopen transferperiode weegt zwaar, vindt ook De Jong. "Ik mis Christian wel, als vriend ook. Natuurlijk mis je dat soort jongens als ze weggaan. Maar dat hoort erbij in het voetbal. Ik spreek hem af en toe nog wel. Dat geldt ook voor Toby en daarvoor voor Jan (Vertonghen), Vurnon (Anita) en Greg (Van der Wiel). Jammer dat ze niet te behouden waren voor de club."

Over eventuele versterkingen in de winterstop laat De Jong zich niet uit. "Ik ga zeker met de trainer praten voor de winterstop. Maar dat doe ik elk jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl