NOS NieuwsAangepast

Kosovo kiest, ook voor Serviërs

In Kosovo zijn de stembureaus opengegaan voor gemeenteraadsverkiezingen. Naar het verloop wordt met spanning uitgekeken, omdat voor het eerst ook de Serviërs in het noorden van Kosovo meedoen.

Tot nu toe organiseerden de Serviërs eigen verkiezingen. Daaraan kwam een eind door een akkoord dat de Serviërs in het noorden, in het gebied rond de stad Mitrovica, meer autonomie moet geven.

Gisteren was er een gewelddadig incident toen de Servische kandidaat die burgemeester van Mitrovica wil worden, werd aangevallen. Hij raakte gewond aan zijn gezicht.

Onafhankelijk

Kosovo maakte altijd deel uit van Servië, maar verklaarde zich in 2008 onafhankelijk. In de jaren daarvoor werd de regio door de Verenigde Naties bestuurd. De republiek heeft een grote Albanese meerderheid, maar vooral in het noorden wonen ook Serviërs. Velen van hen zien het autonomie-akkoord als verraad. De verwachting is dan ook dat de Serviërs de verkiezingen op grote schaal zullen boycotten.

Het autonomie-akkoord is gesloten na bemiddeling door de Europese Unie. Kosovo heeft voorlopig geen uitzicht op het lidmaatschap van de Unie, maar kan in de toekomst wel aanspraak maken op geld uit EU-fondsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl