NOS NieuwsAangepast

Militaire toenadering Japan Rusland

Japan en Rusland halen de banden op militair gebied aan en hebben besloten tot gezamenlijke militaire oefeningen. De stap is opmerkelijk, gezien de gespannen verhoudingen van de laatste jaren. Na de Tweede Wereldoorlog hebben Japan en Rusland nooit een vredesverdrag ondertekend.

De samenwerking moet vrede en stabiliteit in Azië waarborgen en staat de militaire betrekkingen tussen de Japan en de Verenigde Staten niet in de weg, zeggen Japanse en Russische ministers.

Ook wordt een militair overlegorgaan ingesteld door de twee landen.

In beider belang

De militaire samenwerking werd bekendgemaakt na overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van de twee landen in Tokyo. Rusland en Japan zeggen dat de samenwerking in hun beider belang is, gezien de dreiging die uitgaat van het internationale terrorisme, de piraterij en Noord-Korea.

Ook is overeengekomen dat er verder overlegd wordt over de eilandengroep de Koerillen, die door zowel Rusland als Japan wordt geclaimd. Het conflict over die eilanden is er onder meer de oorzaak van dat de twee landen nooit een vredesverdrag hebben ondertekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl