NOS NieuwsAangepast

Piraten streken 250 mln losgeld op

Piraten die schepen kapen bij de Hoorn van Afrika en Somalië hebben sinds 2005 tussen de 250 en 300 miljoen euro aan losgeld verdiend. Dat geld is vervolgens weer gebruikt om andere criminele activiteiten te financieren, zoals mensensmokkel en drugshandel. Ook worden er milities mee onderhouden.

Dat staat in het rapport "Pirate Trails" van de Wereldbank en de Verenigde Naties. De onderzoekers waarschuwen dat als de piraterij niet wordt aangepakt, het de veiligheid en de stabiliteit in de regio kan bedreigen.

Witwassen

Het meeste geld verdwijnt in de zakken van de grote bazen op de achtergrond. De piraten zelf strijken slechts 0,01 tot 0,025 procent van het losgeld op, staat in het rapport.

Het verdiende geld wordt vaak witgewassen via de handel in qat. Daar is in veel landen zoals Kenia nauwelijks toezicht op. Er wordt ook belegd in legale activiteiten.

Toezicht op qat

De schade is veel groter dan de 250 miljoen euro losgeld, stellen de onderzoekers. Door de piraterij stijgen de kosten om handel te drijven. Dat zou de wereldwijde economie zo'n 13 miljard euro per jaar extra kosten.

In het rapport worden maatregelen voorgesteld om onder meer het smokkelen van contant geld en witwassen tegen te gaan. Ook moet er meer toezicht komen op de qat-handel.

Vanwege de piraterij patrouilleerden de laatste jaren onder meer Nederlandse schepen bij Somalië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl