NOS NieuwsAangepast

"Britten tipten AIVD over taps"

De Britse inlichtingendienst GCHQ heeft de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD van adviezen voorzien over hoe ze het internetverkeer kunnen aftappen. Dat meldt The Guardian op basis van gelekte documenten van voormalig NSA-medewerker Edward Snowden.

"De Nederlanders moeten een aantal wetten wijzigen voordat ze op dezelfde manier kunnen functioneren als GCHQ", zo staat volgens The Guardian in de stukken. "We bieden Nederlandse advocaten juridisch advies over hoe wij daarmee zijn omgegaan".

"Uitdagingen"

De Britten zouden Nederland bovendien hebben geholpen bij het schrijven van een rapport over hoe "uitdagingen op het internet" het best aangepakt kunnen worden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de inlichtingendiensten uiteraard samenwerken met andere inlichtingendiensten. "Dat is van groot belang voor onze eigen nationale veiligheid. Die samenwerking vindt plaats binnen de kaders van de wet", reageert een woordvoerder op het verhaal van The Guardian.

Relatie

In de gelekte documenten wordt ook de relatie tussen GCHQ en de verschillende Europese inlichtingendiensten beschreven. De Britten zijn daarbij lovend over de AIVD en MIVD. "Beide diensten zijn naar Britse maatstaven klein, maar technisch bekwaam en zeer gemotiveerd", citeert de krant.

GCHQ zou verder hebben samengewerkt met de Duitse, Franse, Spaanse en Zweedse inlichtingendiensten om nieuwe aftap-technologieën te ontwikkelen.

Nauwe samenwerking

De Britse inlichtingendienst raakte van de zomer in opspraak toen uit stukken van Edward Snowden bleek dat GCHQ nauw samenwerkte met de Amerikaanse NSA. De Britten zijn volgens Snowden in staat om enorme hoeveelheden gegevens af te tappen van glasvezelkabels die grote datacentra over de hele wereld met elkaar verbinden. GCHQ zou die gegevens vervolgens delen met de NSA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl