NOS NieuwsAangepast

"Inspectie juist in zaak-Tuitjenhorn"

Minister Schippers vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het Openbaar Ministerie goed hebben gehandeld in de zaak-Tuitjenhorn. De Inspectie zette huisarts Tromp op non-actief, na berichten over het toedienen van honderd keer de normale dosis morfine aan een terminale patiënt. De patiënt overleed kort daarna.

"Ik ben van mening dat de IGZ en het OM in deze gevoelige zaak juist en met respect voor de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen gehandeld hebben", schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie deelt deze mening.

Geen arrestatie

Ook het besluit om huiszoeking te doen bij de huisarts is volgens de regels verlopen, stelt Schippers. De huisarts is niet aangehouden. "Ook is hij niet 'van zijn bed gelicht', zoals de media berichten", staat in de brief.

De minister wijst er in de brief nog op dat "artsen alle ruimte hebben om euthanasie en palliatieve sedatie toe te passen volgens de richtlijnen die we in Nederland kennen en dat patiënten kunnen blijven vertrouwen op de noodzakelijke terminale zorg."

De huisarts pleegde kort nadat hij op non-actief was gezet, zelfmoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl