NOS NieuwsAangepast

Utrecht verboden voor oude diesels

Dieselauto's die niet voldoen aan de euro-3 emissienormen mogen vanaf 2015 de Utrechtse binnenstad niet meer in. In de praktijk betekent dat dat diesels van voor 1 januari 2001 worden geweerd. Van sommige type auto's worden ook modellen geweerd die een jaar jonger zijn.

De gemeenteraad stemde gisteravond in met een voorstel daarvoor. Utrecht is de eerste stad in Nederland die zo'n milieuzone heeft voor personenauto's. Wethouder Frits Lintmeijer: "Dat heeft alles te maken met onze centrale ligging: ingeklemd door autowegen. Auto's en de bijbehorende slechte luchtkwaliteit zijn daardoor een groot probleem in onze stad."

Luchtkwaliteit

In de Utrechtse binnenstad zijn nu 172 auto's die in deze categorie vallen gemeld. In totaal zijn in de gemeente Utrecht 3400 auto's die straks de binnenstad niet meer in mogen.

Utrecht probeert al jaren de luchtkwaliteit in de binnenstad te verbeteren. Vorige maand stemde de gemeenteraad in met een verbod op oude bestelbusjes. Vervuilende vrachtwagens mogen al sinds 2007 niet meer het centrum in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl