NOS NieuwsAangepast

Activist Greenpeace schrijft koning

Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen vraagt koning Willem-Alexander in een brief om hulp. Oulahsen zit in een Russische cel en hoopt dat de koning haar situatie bespreekt met de Russische autoriteiten tijdens zijn bezoek aan het land. "Dat zouden mijn mede-lotgenoten en ik zeer op prijs stellen", schrijft ze in de brief, die op de voorpagina van het AD staat.

Volgende week vrijdag ontvangt de Russische president Poetin koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Moskou. Het bezoek staat in het teken van de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar.

Ratten

"Ik hoop van harte dat u iets voor ons kunt betekenen en de omstandigheden waarin wij verkeren", schrijft Oulahsen. Over die omstandigheden schrijft ze dat de cel waarin ze de eerste drie weken zat "in niet al te beste staat verkeerde". "Lekkende waterleidingen, raam dat niet dicht kon, sanitair dat gebrekkig functioneerde en ratten die 's nachts hun weg naar mijn smerige cel vonden."

Oulahsen werd in september samen met de Nederlander Mannes Ubels en 28 opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise opgepakt. Ze werden aangehouden bij een protest tegen olieboringen in het Noordpoolgebied. De groep wordt beschuldigd van vandalisme. Daar staat een celstraf op van zeven jaar.

Nederland heeft een procedure aangespannen bij het Internationaal Zeerechttribunaal om de activisten vrij te krijgen en het schip terug te halen. Die zaak begint maandag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl