NOS NieuwsAangepast

Beroemdste gitaar Dylan te koop

In New York wordt binnenkort een van de beroemdste gitaren van Bob Dylan geveild: de Fender Stratocaster die hij gebruikte op het Newport Folk Festival.

Dylan schokte in 1965 zijn publiek door op het festival drie nummers op de elektrische gitaar te spelen. Fans waren woest dat Dylan, bekend als protestzanger op een akoestische gitaar, juist het alternatieve festival had uitgekozen om de overstap te maken naar elektrische muziek.

Na het controversiële optreden bleef de gitaar in een vliegtuig liggen waarmee Dylan zijn optredens afging. De piloot die hem vond, zocht nog contact met het management van Dylan om de gitaar op te komen halen, maar er kwam niemand opdagen. Daarop verdween het instrument naar de zolder van de piloot.

Nerf van het hout

Pas vorig jaar legde de familie een verband met het legendarische concert. Om vast te stellen dat het om dezelfde gitaar ging vergeleken experts de nerf van het hout van de gitaar met die op foto's van Dylan tijdens het concert. Ook werden handgeschreven teksten van Dylan uit de gitaarkist onderzocht.

Veilinghuis Christie's denkt dat de gitaar tussen de 300.000 en 500.000 dollar kan opbrengen. De liedteksten, die apart geveild worden, kunnen tussen de 3000 en 30.000 dollar waard zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl