NOS NieuwsAangepast

Restschuld ook mee onder NHG

Huizenbezitters kunnen binnenkort bij verkoop van hun woning hun restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. De regels hiervoor worden op verzoek van het kabinet per 1 januari door het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) aangepast.

Op deze manier wil het kabinet mensen die hun verhuizing uitstellen vanwege een restschuld "een zetje geven", schrijft minister Blok aan de Tweede Kamer. Het kabinet hoopt zo de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren.

De regeling geldt voor woningen die verkocht worden onder een al bestaande NHG-lening.

Kostengrens

Hypotheken met NHG geven geldverstrekkers zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald, in ruil voor een lagere hypotheekrente.

Gisteren werd bekend dat de hypotheekgarantie duurder wordt. Waar huizenbezitters nu nog 0,85 procent van het hypotheekbedrag betalen, wordt dat straks 1 procent. Tevens gaan banken meer risico lopen. Er komt voor banken een eigen risico van 10 procent per lening.

Voorwaarden voor de nieuwe regeling waarbij de restschuld kan worden meegefinancierd onder een NHG-lening zijn er wel. Zo moet het totaalbedrag onder de actuele kostengrens van de NHG blijven. Wat er aan restschuld toch bovenuit komt, moet buiten de NHG worden gefinancierd. De grens ligt nu op 290.000 euro en wordt per 1 juli 2014 265.000 euro. Een jaar later gaat dat omlaag naar € 245.000 en in 2016 naar € 225.000.

De Vereniging Eigen Huis is positief over de maatregelen. Vooral voor mensen die gaan verhuizen, een restschuld hebben, en daarna kleiner gaan wonen kunnen er baat bij hebben, aldus een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl