NOS NieuwsAangepast

"Jordanië laat Syriërs niet toe"

Honderden Syriërs die naar Jordanië willen vluchten, worden aan de grens teruggestuurd. Dat schrijft Amnesty International in een rapport over de situatie van de Syrische vluchtelingen.

Jordanië kan de toestroom van vluchtelingen uit het buurland niet aan, stelt Amnesty, en wordt daarom steeds strenger aan de grens. Uit een onderzoek van Amnesty zou blijken dat ten minste vier groepen de toegang wordt ontzegd: Palestijnse vluchtelingen uit Syrië, mensen zonder identiteitspapieren, Iraakse vluchtelingen en alleenstaande mannen die geen familie hebben in Jordanië.

Afspraken

Een woordvoerder van de Jordaanse regering heeft tegenover de BBC gezegd dat het land zich houdt aan alle internationale afspraken over de opvang van vluchtelingen. Het standpunt van Jordanië met betrekking tot vluchtelingen is volgens hem niet veranderd. "Vluchtelingen aan onze grens worden toegelaten volgens internationale afspraken."

Door de burgeroorlog in Syrië zijn meer dan twee miljoen Syriërs hun land ontvlucht. De meesten zitten in Libanon, Jordanië, Turkije, Irak en Egypte. Deze landen hebben volgens de mensenrechtenorganisatie hulp nodig bij de steeds groter wordende humanitaire crisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl