NOS NieuwsAangepast

"Schoolonderhoud snel aanpakken"

Partijen in de Tweede Kamer vinden dat er snel iets moet worden gedaan aan het achterstallige onderhoud van schoolgebouwen. Volgens een onderzoek onder schoolleiders is alleen al voor absoluut noodzakelijke aanpassingen aan de gebouwen een kleine 7 miljard euro nodig. Het onderzoek is gedaan in opdracht van het ministerie van Onderwijs en is in handen van de NOS.

Regeringspartij VVD benadrukt dat er geld van het rijk naar de gemeenten gaat om de scholen te onderhouden. Volgens Kamerlid Straus ligt het geld op de plank bij gemeenten, die het vervolgens niet uitgeven. "Die moeten dat wel gaan doen." Ter relativering zegt ze wel dat "schoolleiders natuurlijk hun totale wensenlijst hebben aangegeven" en dat het bedrag daardoor hoog is.

Investeren

Ook de oppositiepartijen SP en D66 pleiten voor snelle actie. SP-Kamerlid Van Dijk roept het kabinet op in de verbetering van schoolgebouwen te investeren. Hij benadrukt dat al jaren bekend is dat veel gebouwen er slecht aan toe zijn.

D66-Kamerlid Van Meenen noemt de uitkomsten van het onderzoek schokkend maar niet verrassend. Ook hij wil dat het ministerie er iets aan doet, maar net als de VVD levert hij ook kritiek op de gemeenten. Volgens hem geven die elk jaar 300 miljoen euro die bedoeld is voor schoolgebouwen niet uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl