NOS NieuwsAangepast

Meer winst, omzet Air France-KLM

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft in het derde kwartaal een lichte omzetstijging gehaald en de brutowinst steeg met 30 procent. Onderaan de streep halveerde de nettowinst echter van 296 miljoen euro naar 144 miljoen euro.

Die daling is het onder meer gevolg van een afschrijving van 137 miljoen euro op het belang van 25 procent dat Air France-KLM heeft in de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. Ook de kosten voor de lopende reorganisatie van 216 miljoen euro drukken het resultaat.

Vrachtdivisie

De omzet steeg met 0,4 procent en kwam uit 7,21 miljard euro. Los van Alitalia en de reorganisatielasten verbeteren de resultaten en die ontwikkeling is al een paar kwartalen gaande.

Toch kampt Air France-KLM met grote problemen in de vrachtdivisie en in het Europese passagiersverkeer, zegt topman Alexandre de Juniac. De aanhoudende economische tegenwind blijft de luchtvaart parten spelen.

Rode cijfers

Onlangs kondigde het bedrijf daarom extra bezuinigingsmaatregelen aan. Er worden 2800 extra banen geschrapt, die bovenop de 5000 banen komen die al geschrapt zijn.

Air France-KLM herhaalde zijn verwachting dat de operationele winst in de tweede jaarhelft in ongeveer dezelfde mate verbetert als in de eerste. De groep zou dan als geheel uitkomen op een kleine winst. Die winst moet dan wel komen van KLM. De Juniac zei eerder dat Air France dit jaar nog rode cijfers zal schrijven.

Beleggers

Beleggers hebben hun aarzelingen bij de resultaten. Het aandeel staat wisselend op winst en verlies en noteert na een uurtje handel een minnetje van een paar tienden van een procent.

Voor de laatste koersinformatie over Air France-KLM, kijk op de beurspagina van de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl