NOS NieuwsAangepast

Ontslagen bij Sanoma verwacht

Nederland is het land met de meeste tijdschriften ter wereld, maar de lezers haken de laatste tijd massaal af. Gevolg: ontslagen onder de medewerkers en bladen die ter ziele gaan of worden verkocht aan andere uitgeverijen.

Vandaag krijgt het personeel van uitgeverij Sanoma te horen of er nog toekomst is voor hun blad. Het gaat dan over bijvoorbeeld Panorama, Playboy, Nieuwe Revu en Autoweek.

Bijltjesdag

Vanochtend maakt de directie bekend hoe de reorganisatie eruit gaat zien. Naar verwachting wordt een groot aantal titels opgeheven of in de etalage gezet. Vakbond NVJ verwacht dat er veel mensen worden ontslagen.

De medewerkers worden vanaf 07.45 uur verwacht in het hoofdkantoor in Hoofddorp om te horen wat de toekomst is voor henzelf en voor het blad waar ze voor werken.

Markt verzadigd

De markt in ons land is overvol. Zo zijn er bijvoorbeeld dertien huis-tuin-en-keukenbladen, elf motorbladen, zeventien jeugdbladen en voor de kleinere kinderen en hun ouders maar liefst tien baby- en opvoedbladen, zo blijkt uit cijfers van de Bladendokter.

Sinds 2001 speelt de Finse uitgeverij Sanoma een grote rol op de Nederlandse markt. Het bedrijf nam toen de tijdschriftendivisie van VNU over. Autoweek, Donald Duck, Linda, Libelle en Margriet zijn slechts enkele bladen die in bezit zijn van Sanoma, dat verder op tv actief is met SBS6, Net5 en Veronica. Ook heeft het concern een aantal grote websites, waaronder nu.nl, schoolbank en startpagina.

Maar Sanoma staat onder druk. De omzet van de hele Sanoma Groep in Nederland bedroeg in 2012 nog 760 miljoen euro, maar dit jaar heeft het bedrijf de omzet- en winstverwachting naar beneden bijgesteld.

Oorzaken

De oorzaken van de malaise zijn velerlei. Natuurlijk is er de economische crisis, waardoor mensen op alle kosten letten en minder geneigd zijn om zomaar een tijdschrift te kopen.

Maar er is ook de concurrentie van de nieuwe media. Zo zijn er op internet veel modebloggers actief, wat volgens deskundigen ten koste gaat van de verkoop van 'gewone' modebladen.

"400 ontslagen"

Volgens verschillende deskundigen moet Sanoma wel reorganiseren, omdat de oplagecijfers blijven dalen.

Oud-hoofdredacteur van de Metro en HP/De Tijd Jan Dijkgraaf zei deze week op Radio 1 dat hij vierhonderd ontslagen verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl