NOS WielrennenAangepast

Hesjedal bekent doping in 2003

Ryder Hesjedal heeft bekend doping te hebben gebruikt in 2003. "Ik koos het verkeerde pad."

Het nieuws rond de Canadees, die de Giro won in 2012, komt naar buiten op de dag dat Michael Rasmussen beschuldigingen doet aan het adres van Hesjedal in zijn biografie 'Gele koorts', waarvan een voorpublicatie verscheen.

Hesjedal zegt in een statement: "Ik heb altijd van deze sport gehouden en voor deze sport geleefd, maar meer dan een decennium geleden heb ik het verkeerde pad gekozen. Ik bied mijn verontschuldigingen aan voor mijn rol in het zwarte verleden van onze sport."

Geen straf

Hij kan niet meer gestraft worden voor zijn misstap. "Het WADA heeft een verjaringstermijn van acht jaar. Als deze atleten (naast Hesjedal noemt Rasmussen ook Chris Sheppard en Seamus McGrath, red.) bekennen, resulteert dit niet in een dopingstraf", stelde Cycling Canada woensdag in een reactie op het Rasmussen-verhaal.

Zijn ploeg Garmin-Sharp stelt dat Hesjedal al eerder zijn verhaal heeft gedaan aan de dopingautoriteiten. "Van iedereen binnen onze ploeg wordt verwacht dat, als hij wordt benaderd door dopinginstanties, hij volledig mee moet werken. Ryder is daar geen uitzondering in en toen hij een jaar geleden werd benaderd, heeft hij de dopingautoriteiten de waarheid verteld. Om die reden blijft de ploeg achter hem staan."

Mountainbiker

In 2002 begon Hesjedal zijn carrière bij de beloften van Rabobank, waar hij Rasmussen tegenkwam. Na twee jaar in Nederlandse dienst tekende hij een profcontract bij US Postal.

In zijn beginjaren was Hesjedal vooral een mountainbiker, net als Rasmussen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl