NOS NieuwsAangepast

Toch steun euthanasie-onderzoek

Minister Schippers van Volksgezondheid benadrukt dat het onderzoek naar hulp bij levensbeëindiging niet gericht is op verruiming van de euthanasiewet.

"Ik wil juist ook die andere kant laten onderzoeken", zei Schippers in het debat met de Tweede Kamer. "Een onderzoek betekent niet dat ik iets ga veranderen aan de wet".

Christelijke zorgen

Schippers zei gisteren dat ze bereid is om te kijken of de euthanasieregels nog "duurzaam en toekomstbestendig zijn".

Christelijke partijen hadden meteen hun zorg geuit over het onderzoek. Ze vreesden dat het zou leiden tot verruiming van de regels.

Dagelijkse praktijk

Schippers ontkent dat het onderzoek verband houdt met individuele gevallen als de zaak-Heringa of -Tuitjenhorn.

"In mijn dagelijkse praktijk hoor ik van veel medici, patiënten en familieleden dat zij aan meer mogelijkheden behoefte hebben dan nu in de wet staan. Dat is de aanleiding. Maar dit onderzoek heeft niet als uitkomst dat de wet dan ook verruimd moet worden."

Christelijke partijen

De christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP zijn nog steeds geen groot voorstander, maar dringen er ook niet op aan het onderzoek te schrappen.

Fractieleider Van der Staaij van de SGP en CDA-Kamerlid Keijzer van het CDA zeiden dat zij "gerustgesteld" zijn door de toelichting van de minister. De ChristenUnie wilde zo ver niet gaan.

IJskast

D66 en GroenLinks zijn juist bang dat een onderzoek euthanasie-discussie voor jaren in de ijskast zet. "Wij willen niet bij elke vraag die wij u over euthanasie stellen horen 'er loopt een onderzoek'", zei GroenLinks-Kamerlid Voortman.

D66-Kamerlid Dijkstra dringt er bij Schippers op aan een beetje vaart achter het onderzoek te zetten. Schippers ging hier niet op in.

"Klaar met het leven"

De VVD-fractie wil hulp bij levensbeëindiging laten onderzoeken van mensen die niet ziek zijn maar 'klaar met het leven'. Een commissie van wijzen zou zich daar over moeten buigen.

Schippers weet nog niet wie die commissieleden zouden moeten zijn, maar wil zoveel mogelijk disciplines vertegenwoordigd zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl