NOS SportAangepast

WADA wil Kenia aanpakken

Het Wereldantidopingbureau (WADA) wil de dopingautoriteiten in Kenia gaan aanpakken. Het onderwerp is op de agenda gezet van de conferentie over doping in de sport die volgende maand in Johannesburg plaatsvindt .

Het WADA heeft bezwaren tegen de manier waarop de Keniaanse autoriteiten het dopinggebruik in hun land aanpakken. Sinds januari van het vorig jaar zijn 17 Keniaanse atleten positief bevonden en geschorst. In de periode tussen 2010 en 2012 waren dat er maar twee. Deze toename heeft de geruchten versterkt dat in Kenia een groot dopingnetwerk actief is.

Handel in verboden middelen

Een documentaire van de ARD liet dit voorjaar zien hoe een arts in de hoger gelegen gebieden van het Afrikaanse land atleten van verboden middelen voorziet in ruil voor een deel van hun prijzengeld. In dat gebied, Rift Valley, zijn de meeste trainingskampen voor middellange- en langeafstandsatleten te vinden. Het WADA wil in die provincie graag een eigen plek hebben waar het permanent bloedcontroles kan uitvoeren.

Het is vooral de vertragingstactiek van de Kenianen waar het WADA zich aan ergert. Het Keniaans Olympisch Comité en de minister van Sport beloofden een grondig onderzoek en zouden de voortgang daarvan uiterlijk in november rapporteren aan het dopingbureau. Maar dat heeft tot op heden nog niks mogen ontvangen en ook een speciaal ingestelde commissie is nog nooit samengekomen.

"Geen dopingprobleem"

Isaiah Kiplagat, president van de Keniaanse atletiekbond, wijst de beschuldigingen van het WADA van de hand. Volgens hem is er geen dopingprobleem in zijn land. Alle atleten zijn voorafgaand aan de wereldkampioenschappen in Moskou uitgebreid getest en dat is ook gebeurd in aanloop naar de Olympische Spelen van vorig jaar. In Londen veroverde de Keniaanse atletiekploeg negen medailles waarvan twee keer goud. Bij de WK in augustus stonden twaalf atleten op het podium van wie vijf met een gouden medaille.

Kenia is niet het eerste land dat het WADA in het vizier heeft, eerder werd al besloten om de autoriteiten op Jamaica aan een nader onderzoek te onderwerpen. Op het Caraibische eiland zouden te weinig out-of-competition controles plaatsvinden. Deze week is een onderzoeksteam van het bureau op Jamaica aangekomen om een begin te maken met dat onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl