NOS NieuwsAangepast

Politie rolt twee drugsbendes op

Bij invallen verspreid door Nederland zijn gisterochtend achttien verdachten opgepakt voor drugshandel en witwassen. De acties waren het gevolg van twee aparte onderzoeken door het Landelijk Parket en door het OM in Rotterdam. Arrestatieteams deden invallen in Amsterdam, Rotterdam, Vlaardingen, Schiedam, Den Bosch en Barendrecht.

Naar aanleiding van het onderzoek door het Landelijk Parket zijn tien mensen aangehouden. Ze worden verdacht van het smokkelen van cocaïne en witwassen. De overwegend Turkse organisatie opereerde vanuit een café in Rotterdam-Zuid. Twee opgepakte Turkse broers uit Barendrecht worden gezien als de leiders van de bende. Bij doorzoekingen in woningen en het café zijn vuurwapens, 300.000 euro contant, auto's en een cocaïnepers in beslag genomen.

Hennepkwekerij

Een Italiaans restaurant in Vlaardingen werd vermoedelijk gebruikt voor het witwassen van crimineel verkregen geld. In Vlaardingen, Schiedam en Den Bosch werden drie Irakezen opgepakt. Ook werd 200.000 euro contant gevonden en een hennepkwekerij in Capelle aan den IJssel ontmanteld. Eerder in het onderzoek was al 2,3 miljoen euro in beslag genomen bij koeriers.

Het Landelijk Parket werkt in de zaak nauw samen met het National Crime Agency in Groot-Brittannië. Daar zijn drie verdachten aangehouden wegens drugshandel. Daarnaast zijn er raakvlakken met een onderzoek dat onder leiding staat van het OM in Rotterdam.

Zuid-Amerika

Naar aanleiding van dat laatste onderzoek werden gisterochtend acht verdachten opgepakt voor de smokkel van cocaïne via de haven van Rotterdam. De mannen, in leeftijd variërend van 23 tot en met 53 jaar oud, werden door arrestatieteams in Rotterdam en Amsterdam opgepakt. De bende heeft volgens het OM de afgelopen maanden bijna 700 kilo cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa gesmokkeld.

Aan de acties op verzoek van het Landelijk Parket en het OM in Rotterdam deden in totaal 400 agenten en rechercheurs van de FIOD mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl