NOS NieuwsAangepast

China: botsing was terreuraanslag

Het incident van afgelopen maandag op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking was een terroristische aanslag, zegt de Chinese regering. Er zijn vijf verdachten opgepakt. Dat melden Chinese media.

Maandag reed een auto in op mensen die op het plein bij de ingang van de Verboden Stad stonden. Vijf mensen kwamen om, onder wie drie inzittenden van de auto. Zij staken de auto zelf in brand na de crash. De inzittenden waren volgens de politie in Peking een man, zijn vrouw en zijn moeder.

De Chinese autoriteiten zeiden in eerste instantie weinig over het incident en wilden het geen aanslag noemen, maar nu wordt de crash dus wel een terreurdaad genoemd.

Oeigoeren

De vijf arrestanten zouden betrokken zijn geweest bij de aanslag. Ze hebben, net als inzittenden van de auto, een Oeigoerse naam. De Oeigoeren zijn een islamitische minderheid in de West-Chinese provincie Xinjiang, die zich bedreigd voelt in zijn godsdienstige en culturele identiteit.

In juli meldde een Chinese staatskrant dat de overheid Syrische oppositiegroeperingen verdacht van het trainen van extremisten in Xinjiang om aanslagen te plegen in China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl