NOS SchaatsenAangepast

Wennemars juist blij met test Kramer

Erben Wennemars vindt het allerminst vreemd dat Sven Kramer afgelopen zondag bij de NK afstanden al in een schaatspak heeft gereden, dat is ontworpen voor de Olympische Spelen in Sotsji. "De pakken worden continu getest in windtunnels en verbeterd. Ik denk dat we heel blij mogen zijn dat Sven nu al in een vroeg stadium in het pak geschaatst heeft."

Vier jaar geleden kwamen de olympische schaatspakken pas laat bij de sporters terecht en rees er al snel twijfel onder de schaatsers. "Toen is er maar een enkele keer in geschaatst", zegt Wennemars, schaatsanalyticus bij de NOS. "Ik denk niet dat Sven dat gesodemieter nog een keer wil."

Volgens Wennemars, die zijn 1.500 meter tijdens de NK afstanden ook in zo'n nieuw testpak aflegde, is schaatsen in nieuwe pakken onderdeel van de psychologische oorlogsvoering: "Je geeft een signaal af naar de buitenlandse schaatsers, maar ook naar Nederlandse schaatsers. Iedereen wil rijden met het beste materiaal, er wordt constant gestreefd naar verbetering."

Voorbarig

Chef de mission Maurits Hendriks toont zich juist verrast door het nieuws. Hendriks noemt het in een reactie ''een beetje voorbarig'' dat Kramer al zijn rondjes in de nieuwe outfit aflegde. Hendriks: ''Het is een prototype-pak, waar de testresultaten nog van gepresenteerd moeten worden.''

Hendriks vindt het wel belangrijk dat het pak goed getest wordt en maakt er geen groot probleem van. ''Jij denkt toch niet dat Sven zo hard reed vanwege dat pak?'', zei Hendriks. ''Maar misschien is het in de toekomst toch beter om zoiets met de producent af te stemmen.''

Geen afspraken

Dat is nu in ieder geval niet gebeurd, zegt Bert van der Tuuk, producent van de testpakken. "Ik heb geen afspraken gemaakt met Kramer over het pak. Ik heb wel gezien dat hij het aan had tijdens de NK afstanden, maar heb er eigenlijk verder niet zo bij stilgestaan."

Van der Tuuk vindt het jammer dat er nu zo'n ophef ontstaat. "Het lijkt nu een beetje alsof de prestatie van Kramer in twijfel wordt getrokken, maar dat is natuurlijk onzin. Het verschil was zo groot. Je wint geen wedstrijden met een snel pak, je verliest alleen wedstrijden met een slecht pak."

Dat er meer testpakken in omloop zijn wil Van der Tuuk wel bevestigen, maar welke schaatsers er nog meer over zo'n pak beschikken wil hij niet kwijt. "Het lijkt me niet verstandig om nu nog meer schaatsers op te zadelen met negatieve aandacht.

Maatwerk

Kramer, die heeft bevestigd met niemand afspraken te hebben gemaakt maar gewoon iets wilde uitproberen, heeft in ieder geval geen regels overtreden in Heerenveen, aldus directeur sport Arie Koops van de KNSB. "Het staat een schaatser vrij om zelf te kiezen in welk pak hij schaatst. Het is zijn pak en niet het olympische, maar het voldeed aan de regels."

Het testpak waarin Kramer met 12.46,96 de tweede tijd ooit reed, is wel van materiaal gemaakt dat vermoedelijk ook voor de pakken voor de Winterspelen in Sotsji wordt gebruikt. "De bond en NOC*NSF zijn nog volop bezig met het ontwikkelen van een nieuw schaatspak voor Sotsji. Bij de ontwikkeling is aanvullend onderzoek mogelijk en kunnen schaatsers testen. Een pak rolt namelijk niet van de lopende band, maar is maatwerk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl