NOS NieuwsAangepast

Scholen melden meer spijbelaars

In Den Haag en Rotterdam blijken meer veel spijbelaars te zijn dan eerder gemeten. Dankzij een strenger systeem om schoolverzuim in de gaten te houden is het aantal meldingen vorig schooljaar in Den Haag bijna verdubbeld, naar bijna 7500. In Rotterdam waren er zo'n 9700 meldingen, een toename van 30 procent.

Sinds vorig schooljaar zitten de grote steden scholen fel op de huid als het gaat om het melden van spijbelen. Van de wet hoeven scholen pas naar een leerplichtambtenaar te stappen als een scholier minstens zestien uur in vier weken afwezig is. Maar op verzoek van de gemeenten melden ze voortaan ook minder zware gevallen van spijbelen.

Lichtere gevallen

Volgens de Haagse wethouder Van Engelshoven betekent de toename niet dat er meer wordt gespijbeld. "We hebben nu scholen die als een leerling tien minuten te laat komt en daardoor niet meer de les in mag, dat melden in ons systeem", zegt ze. "Daardoor groeien de cijfers enorm."

Van Engelshoven is blij dat het bewustzijn bij de scholen is toegenomen. "Voorheen hadden we vooral de ernstige gevallen in het vizier", zegt ze. "Nu hebben we ook de lichtere gevallen in beeld. Daardoor kunnen we het verzuim beter aanpakken."

Goede ervaringen

Den Haag heeft geregeld contact met de andere grote steden, die hetzelfde beleid zijn gaan voeren. Ook daar hebben ze goede ervaringen met het strengere meldsysteem, zegt Van Engelshoven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl