NOS NieuwsAangepast

Ontslag ambtenaar R'dam om lek

Een Rotterdamse ambtenaar is per direct ontslagen omdat hij vertrouwelijke informatie zou hebben gelekt. Dat melden RTV Rijnmond en NRC Handelsblad.

Volgens de gemeente heeft de man gesprekken over de brandveiligheid bij moskee-internaten stiekem opgenomen. Hij heeft die opnames samen met vertrouwelijke documenten doorgespeeld aan verschillende media.

De ambtenaar heeft nu strafontslag gekregen, waardoor hij geen recht heeft op een uitkering. In zijn ontslagbrief wordt hem "ernstig plichtsverzuim" verweten. Hij zou zijn geheimhoudingsplicht hebben geschonden en binnen de gemeente een "gevoel van onveiligheid" hebben veroorzaakt.

Schikkingsvoorstel

De ambtenaar kreeg eerder een schikkingsvoorstel, waarbij hij een jaar WW zou krijgen. Dat voorstel heeft hij volgens RTV Rijnmond afgewezen, omdat hij zijn baan wilde behouden. Hij zegt dat hij zijn ontslag zal aanvechten bij de rechter.

De kwestie rond de brandveiligheid bij Rotterdamse moskee-internaten kwam vorig jaar aan het licht. Uit de opgenomen gesprekken bleek dat in de deelgemeente Feijenoord politieke druk is uitgeoefend om ingrijpen bij een Turks internaat te voorkomen. Onder meer Nieuwsuur bracht dat naar buiten.

Kamervragen

In mei werd duidelijk dat de lekkende ambtenaar mogelijk strafontslag zou krijgen. Dat leidde tot protest in de gemeenteraad van Leefbaar Rotterdam en de SP. De PVV en de SGP stelden Kamervragen.

Wethouder Moti heeft het strafontslag nu bekrachtigd, omdat de ambtenaar het schikkingsvoorstel heeft afgewezen. Tegen de ambtenaar loopt ook nog een strafrechtelijk onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl