NOS NieuwsAangepast

Zaak-Poch: de feiten op een rij

Voormalig Transavia-piloot Julio Poch blijft nog zeker een jaar vastzitten in zijn Argentijnse cel. Poch wordt ervan verdacht als piloot te hebben gewerkt bij de zogenaamde dodenvluchten in Argentinië. Tijdens deze vluchten werden tegenstanders van de militaire dictatuur (1976-1983) vanuit vliegtuigen in zee gegooid.

Poch woonde sinds 1980 in Nederland en heeft naast een Argentijns ook een Nederland paspoort. De ex-piloot ontkent betrokken te zijn geweest bij de dodenvluchten.

Hoe verliep zijn zaak tot nu toe?

22 september 2009: Julio Poch wordt in Spanje opgepakt tijdens de laatste vlucht voor zijn pensioen. Collega's hadden hem aangegeven nadat hij had hij opgeschept over zijn rol bij de dodenvluchten tijdens de Argentijnse junta.

6 mei 2010: Spanje levert Poch uit aan Argentinië. Poch wilde in Nederland terechtstaan, maar de rechter in ons land bepaalde dat justitie niet verplicht was om Spanje te vragen hem uit te leveren.

24 juni 2010: Poch wordt aangeklaagd voor medeverantwoordelijkheid bij de verdwijning van 615 personen.

30 oktober 2010: De vroegere Transavia-piloot wordt vooralsnog niet vervolgd. Het gerechtshof in Buenos Aires heeft alle aanklachten tegen hem nietig verklaard wegens onvoldoende bewijs. De onderzoeksrechter krijgt de opdracht een nieuwe aanklacht te formuleren en het onderzoek te verdiepen.

28 december 2010: Poch komt vrij op borgtocht. De borg is vastgesteld op 150.000 pesos, een kleine 30.000 euro.

10 januari 2011: De rechtbank in Den Haag hoort Nederlandse getuigen in het proces tegen de Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch. Dat gebeurt aan de hand van een vragenlijst die is opgesteld door de Argentijnse justitie. Volgens het OM heeft Poch gelogen over het feit dat hij tijdens de Argentijnse dictatuur alleen straaljagers vloog en dat hij dus geen dodenvluchten kon hebben gevlogen. Volgens het Nederlands Openbaar Ministerie blijkt uit logboeken die zijn gevonden in zijn woning, dat hij wel degelijk andere vliegtuigen heeft bestuurd.

10 juni 2011: Julio Poch zit weer in de cel in Argentinië. Naar aanleiding van het getuigenverhoor in januari heeft de onderzoeksrechter in Buenos Aires besloten dat Poch direct weer achter de tralies moet. Hij gaat daartegen in beroep.

1 oktober 2011: Het beroep wordt afgewezen en Poch moet in de Argentijnse gevangenis blijven. Volgens justitie in Buenos Aires kan het proces tegen Poch gewoon doorgaan. Hij staat terecht voor 29 gevallen van vrijheidsberoving en deelname aan de dodenvluchten.

2 april 2012: Julio Poch moet in Argentinië nog zeker twee jaar in voorarrest zitten voordat zijn zaak voor de rechter komt. Dat zegt zijn advocaat Geert-Jan Knoops.

2 oktober 2012: De logboeken van Julio Poch bewijzen niet dat hij heeft meegewerkt aan de dodenvluchten in Argentinië in de tijd van de dictatuur. Dat zegt oud-jachtvlieger Steve Netto. Hij heeft, in samenspraak met Pochs advocaat, de logboeken grondig bestudeerd en concludeert dat het overtuigende verslagen zijn van een actieve straaljagerpiloot.

20 oktober 2012: De advocaten Poch willen zes nieuwe getuigen inbrengen in de rechtszaak die binnenkort in Buenos Aires begint. Onder de zes bevinden zich de zoon van Poch en twee collega's van Transavia, zegt advocaat Geert-Jan Knoops. Knoops verwacht dat de zes "een nieuw licht werpen" op het enige bewijsmateriaal dat tegen Poch is ingebracht: een gesprek dat hij met collega's voerde op Bali.

23 oktober 2012: De rechtszaak tegen Poch wordt een maand uitgesteld. Het proces zou 25 oktober in Buenos Aires beginnen, maar dat is op verzoek van de Argentijnse justitie verplaatst naar 28 november.

28 november 2012: In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires begint vandaag het tweede megaproces over mensenrechtenschendingen tijdens de militaire dictatuur. Oud-Transavia-piloot Julio Poch is een van de 67 aangeklaagden.

17 februari 2013: Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken steunt het verzoek om hulp van Julio Poch. Poch wil politieke steun bij zijn verzoek om schorsing van zijn voorlopige hechtenis. Hij vindt dat Nederland zijn zaak tot nu toe slecht heeft behandeld.

18 februari 2013: De Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch mag zich voor het eerst verdedigen voor een rechtbank in Buenos Aires. Hij zegt dat hij onschuldig is. Tijdens zijn urenlange verdediging leest hij onder meer verklaringen door van anderen waaruit volgens hem blijkt dat hij tijdens de dictatuur niet betrokken was bij de dodenvluchten.

25 februari 2013: Het verzoek voor voorlopige vrijlating dat de Argentijnse advocaat van Poch indiende, wordt afgewezen.

29 oktober 2013: Het voorarrest wordt met een jaar verlengd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl