NOS NieuwsAangepast

Rabo schikt met OM voor 70 mln

Van de megaboete aan Rabobank voor manipulatie van de rentetarieven gaat 70 miljoen euro naar het Nederlandse Openbaar Ministerie. In ruil daarvoor volgt er geen strafrechtelijk onderzoek naar de bank.

Vandaag werd bekend dat Rabobank een totaalbedrag van 774 miljoen euro betaalt aan schikkingen met verschillende autoriteiten. Ongeveer de helft gaat naar de Amerikaanse toezichthouder op het bankverkeer. Ook de Britse toezichthouder en de Amerikaanse justitie krijgen een deel.

In Nederland heeft de Fiod de kwestie onderzocht. Daaruit is volgens het OM gebleken dat Rabobank veel valt te verwijten. De bank maakte zich vaak schuldig aan "ontoelaatbare beïnvloeding van de inzending van rentetarieven".

Aanpassingen

Toch is besloten om de zaak te schikken. Het OM wijst erop dat Rabobank de organisatie inmiddels heeft aangepast en betrokkenen ontslagen of beboet.

Het OM heeft geen aanwijzingen dat het bestuur van Rabobank betrokken was bij het beïnvloeden van de rente. De kwestie leidde vandaag wel tot het opstappen van bestuursvoorzitter Piet Moerland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl