Moerland weg bij Rabo om Libor

Piet Moerland»
Piet Moerland Piet Moerland

Bestuursvoorzitter Piet Moerland vertrekt per direct voortijdig bij Rabobank vanwege het Libor-schandaal. Hij zou volgend jaar met pensioen gaan, maar vertrekt nu eerder.

In een videoboodschap zegt Moerland dat hij het besluit weloverwogen heeft genomen, "maar met pijn in het hart, na dertig jaar in de toporganen van de Rabobank te hebben gefunctioneerd". Zijn aftreden is "een kwestie van principe".

Moerland zegt "het volste begrip" te hebben voor de maatschappelijke verontwaardiging over de uitkomsten van de onderzoeken en deze te delen. "Namens de bank en namens het bestuur wil ik een kristalhelder signaal afgeven: een oprechte spijtbetuiging en een scherpe afkeuring over de ongepaste gedragingen.

Marinus Minderhout, nu commissaris bij de bank, is de tijdelijke opvolger van Moerland.

Megaboete

Vandaag werd ook bekend hoe hoog de boete is die Rabobank moet betalen in het renteschandaal: 774 miljoen euro. Samen met andere internationale banken wordt Rabobank verdacht van manipulatie van het Libor-rentetarief, dat wordt gebruikt om de rente voor onder meer leningen te bepalen.

Sipko Schat was destijds verantwoordelijk voor de handelaren die over de Libor-rente gingen. Hij blijft naar verluidt wel in functie.

Verantwoordelijkheid

De Nederlandse Vereniging van Banken prijst de beslissing van Moerland om op te stappen. "Banken in Nederland willen aanspreekbaar zijn en daar hoort bij: verantwoordelijkheid nemen als dingen mis gaan", zegt voorzitter Chris Buijink.

"Hij demonstreert daarmee zijn afkeer van het type gedrag en cultuur dat tot de Libor-zaak heeft geleid. Ik heb daar groot respect voor."

Deel deze pagina

Video

De baas van de Rabobank stapt op. Bestuursvoorzitter Piet Moerland vertrekt vanwege het Libor-renteschandaal.... Economieverslaggever Eva Wiessing vertelt.

 • Eva Wiessing: opstappen Moerland onverwacht

  De baas van de Rabobank stapt op. Bestuursvoorzitter Piet Moerland vertrekt vanwege het Libor-renteschandaal.... Economieverslaggever Eva Wiessing vertelt.

 • Rabobank-topman Minderhoud: verontwaardigd over renteschandaal

  Marinus Minderhoud is de nieuwe topman van Rabobank. Minderhoud volgt Piet Moerland op, die vandaag zijn... aftreden bekend maakte naar aanleiding de schikking van 774 miljoen euro voor de betrokkenheid van Rabobank bij het Libor-schandaal.

 • Gert-Jan Dennekamp: handelaren voelden zich ongenaakbaar

  De Rabobank krijgt een boete van 774 miljoen euro en de baas van de Rabobank stapt per direct op. Een gesprek... erover met economieverslaggever Gert-Jan Dennekamp.

 • Rabobank krijgt boete van 774 miljoen

  De Rabobank krijgt een boete van 774 miljoen euro en de baas van de Rabobank stapt daarom per direct op. De... bank krijgt de boete voor manipulatie van de zogeheten Libor- en Euribor-rente. Die rentes vormen de basis voor allerlei rentetarieven bij banken.

 • Rabobank-bestuurder Schat: geschokt door renteschandaal

  Bekijk hier het interview met Rabobank bestuurder Sipko Schat over de Libor-schikking. De Rabobank krijgt een... boete van 774 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Piet Moerland stapt daarom per direct op. De bank krijgt de boete voor manipulatie van de zogeheten Libor- en Euriborrente. Die rentes vormen de basis voor allerlei rentetarieven bij banken.

Audio

 • "Libor-fraude kon leiden tot winsten van 2 tot 3 miljoen per dag" Economieverslaggever Gert Jan Dennekamp blikt terug op de Libor-affaire, waar de Rabobank nu een boete voor heeft gekregen.

Video

Video en Audio

Meer video en audio