NOS VoetbalAangepast

"Stunten tegen Ajax en Feyenoord"

Voor ASWH-doelman Stef Doedée en Hoek-goalie Jordi de Jonghe staat een interessante wedstrijd te wachten. De doelmannen van de amateurclubs spelen in de KNVB-beker respectievelijk tegen Ajax en Feyenoord.

Doedée treedt vanavond aan met hoofdklasser Altijd Sterkend Wordend Hendrik-Ido-Ambacht (ASWH) tegen Ajax in de Amsterdam Arena.

Hij heeft ervaring in het betaald voetbal. Na de jeugd te hebben doorlopen van FC Den Bosch en Feyenoord, stond hij onder contract bij RKC Waalwijk. Daarna speelde hij nog 65 wedstrijden voor FC Dordrecht in de Jupiler League.

Drie keer eerder

In de jeugd van Feyenoord keepte hij al eens drie keer in de Arena, maar het is voor het eerst dat Doedée zijn opwachting maakt tegen het 'grote' Ajax.

"Ik geloof dat ik drie keer heb gespeeld daar. De uitslagen weet ik niet eens meer. We hebben wel een keer verloren, maar dat was niet met schokkende cijfers."

Doedée reist mede daarom zonder angst af naar Amsterdam. "We gaan wel voor het hoogst haalbare tegen Ajax", zegt hij. "Het is RKC ook gelukt om het ze lastig te maken."

Het blijkt geen gekke uitspraak van Doedée. Ajax-trainer Frank de Boer waakte voor onderschatting bij de persconferentie van maandag.

"Veel voetbalgogme"

"Normaal gesproken zou dit een wedstrijd moeten zijn waarin je je zelfvertrouwen kunt opkrikken, maar je mag ASWH niet onderschatten. Het zijn bijna allemaal oud-profs en als je niet honderd procent fit bent, dan kunnen zij meekomen. Er zit veel voetbalgogme bij die ploeg en daarmee kunnen ze het ons lastig maken."

Ook De Jonghe, de Belgische doelman van hoofdklasser Hoek, kijkt uit naar zijn bekerwedstrijd. De Zeeuwse amateurclub speelt woensdagavond in de Kuip tegen Feyenoord.

"Het wordt een mooie ervaring. Ik heb nog nooit in zo'n groot stadion gespeeld", vertelt De Jonghe, die niet bekend is met de Rotterdamse club. "Ik heb weinig wedstrijden gezien van Feyenoord. Dit jaar niet één zelfs."

"Blij dat Pellè niet meedoet"

De naam van Graziano Pellè zegt De Jonghe dan ook niet zo veel. "Ik hoorde wel iets van een schorsing ja. Maar ik heb geen idee wat voor een speler die Pellè is. Hij maakte vorig seizoen 27 doelpunten? Oei. Ja, ik denk dat ik wel blij ben dat hij er niet bij is", zegt hij met een Vlaamse tongval.

Zowel Doedée als De Jonghe hoopt op een stunt. "Het doel van mij? De nul houden. Ik weet niet of dat realistisch is, maar waarom niet? Wie weet hebben we een goede dag en komt Ajax net als tegen RKC niet tot scoren", benadrukt Doedée.

"Ik wil in elk geval zo min mogelijk doelpunten tegen krijgen. De grootste nachtmerrie is toch wel om meer dan tien doelpunten tegen te krijgen. Daar moet alles voor wijken."

De Jonghe: "Verloren is het nooit. We hebben altijd een kans. Hoe langer het 0-0 blijft, hoe meer kans we maken om te stunten. Het kan pas een pijnlijke avond worden als Feyenoord snel weet te scoren. Dat moeten we écht voorkomen."

Hoe dan ook mooie avond

Doedée weet dat het hoe dan ook een mooie avond wordt. "Het leeft echt hier bij de club. Er gaan vijftien bussen mee naar Amsterdam. We gaan er een mooie dag van maken."

"Misschien was een thuiswedstrijd wel mooi geweest voor de club, maar ik denk niet dat wij dan op ons eigen complex hadden mogen spelen. Hendrik-Ido-Ambacht is niet ver van Rotterdam en de veiligheid zou dan denk ik niet kunnen worden gegarandeerd."

Ook De Jonghe leeft met die instelling. "Voor iedereen wordt het een geweldige wedstrijd. Voor de club, de supporters en de spelers. Ja, ook als het 8-0 voor Feyenoord wordt. We kunnen wel zeggen dat we in de Kuip hebben gespeeld."

Bekijk hier het programma van de derde ronde van de KNVB-beker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl