NOS NieuwsAangepast

Belastingtarieven gaan omlaag

Het belastingtarief voor de hoogste inkomens gaat op termijn omlaag van 52 naar 49,5 procent. Een meerderheid in Tweede en Eerste Kamer steunt een plan hiertoe van VVD en D66. Ook de tarieven in de tweede en derde belastingschijf dalen op termijn.

De verlaging van het toptarief dient als compensatie voor maatregelen die vooral huizenbezitters met een hoog inkomen treffen, zoals de strengere hypotheekregels. Het plan wordt ook bekostigd uit het geld dat die maatregelen opleveren.

Regeerakkoord

In het regeerakkoord stonden al plannen om de veranderingen rond te hypotheek te compenseren. D66 en VVD werkten een amendement uit om de hoogste inkomens tegemoet te komen.

"Inkomens vanaf 55.000 euro worden het hardst door de hypotheekregels geraakt", zegt VVD-Kamerlid Visser. "Ze moeten daar ook van kunnen profiteren."

Volgen de PvdA maakt het voorstel in praktijk weinig verschil. Tweede Kamerlid Nijboer zegt dat de maatregel komt in plaats van een verlenging van de derde schijf van 56.000 naar 80.000. Ook die zou goed uitpakken voor de hogere inkomens. De verlenging van de derde schijf komt nu te liggen bij 66.000 euro.

Doorrekening

De bedoeling is dat de tarieven vanaf 2018 in kleine stapjes omlaaggaan. Ruim twintig jaar later moet het einddoel zijn bereikt: 49,5 procent voor het toptarief en 38 procent in de tweede en derde schijf.

Minister Blok zou wel voelen voor het plan. Hij komt binnenkort met een doorrekening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl