NL'er vast in Egypte om terrorisme

In Egypte zit sinds half augustus een Nederlander vast op verdenking van terrorisme. De man van 25, Ahmed D., woonde tijdelijk in Egypte om Arabisch te leren. Hij is volgens de Nederlandse advocaat van de familie, André Seebregts, sinds kort in hongerstaking. Hij vreest dat hij geen eerlijk proces krijgt.

Volgens Seebregts zijn de beschuldigingen zeer algemeen. D. zou lid zijn van een niet met naam genoemde terroristische organisatie. Ook zou hij mensen hebben getraind en in contact staan met terroristen. Zijn zaak is nog niet voor de rechter geweest.

Hoorzittingen

Seebregts noemt de situatie zorgelijk. Het lijkt er volgens hem op dat Ahmed D. is opgepakt zonder dat er een echte verdenking tegen hem is. De politie viel zijn woning binnen en was eigenlijk op zoek naar zijn huisgenoot, maar die was niet thuis. Seebregts: "En dus hebben ze hem maar meegenomen met het idee: je weet maar nooit hoe een koe een haas vangt."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil alleen bevestigen dat er in augustus een Nederlander in Egypte is gearresteerd. Over de naam en de aanklacht doet het ministerie geen uitspraken. Wel zegt een woordvoerder dat hij de gebruikelijke consulaire bijstand krijgt en dat een medewerker van het ministerie een eventuele rechtszaak zal bijwonen.

Volgens Seebregts heeft D. het gevoel dat de Nederlandse ambassade veel te weinig doet om hem bij te staan. "Hij merkt dat gevangenen uit andere westerse landen veel steun krijgen. Hun consulaten zijn aanwezig bij alle hoorzittingen om te laten zien dat ze de zaak in de gaten houden. Bij D. is dat niet het geval."

Druk op de zaak

Ahmed D. is kleinzoon van oud-president van Somalië Siad Barre. Die kwam eind jaren zestig aan de macht na een staatsgreep en ontpopte zich tot een dictator. In 1991 werd hij afgezet. De ouders van D. vluchtten naar Nederland. Ahmed D. was toen twee jaar oud.

Seebregts heeft Ahmed D. niet zelf gesproken. Hij is door zijn familie ingeschakeld om druk op de zaak te zetten. Dat is ook de reden dat de advocaat naar de media is gestapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl