NOS NieuwsAangepast

Zicht op zorgkosten blijft probleem

De controle op de kosten in de ziekenhuiszorg laat nog veel te wensen over. De financiering van ziekenhuizen blijft complex waardoor het beheersen van de zorguitgaven een problematische opgave blijft voor de minister van Volksgezondheid. Dat constateert de Algemene Rekenkamer in het rapport 'Transparantie ziekenhuisuitgaven' over de uitgaven in de zorg.

Zorgverzekeraars en ziekenhuizen voelen nauwelijks prikkels om de declaraties te controleren.

Zorgverzekeraars moeten de facturen bijvoorbeeld beter controleren. Maar ze hebben vaak al voor een afgesproken bedrag zorg ingekocht en lopen dus weinig risico met kostenoverschrijdingen.

Ziekenhuizen moeten beter nagaan of de zorg 'passend 'is en of de in rekening gebrachte zorg ook echt is geleverd. Er bestaan nu vaak geen regels over wat passende zorg is waardoor controle moeilijk is en dus maar achterwege blijft.

Hoeveelheid regels

Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Verenigingen van Ziekenhuizen, zegt in een reactie dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars al hard bezig zijn om kosten transparanter te maken. "Dat doen we onder andere door rekeningen inzichtelijker te maken."

Wat het volgens Van Rooy moeilijk maakt voor ziekenhuizen om transparant te zijn, is de enorme hoeveelheid regels waar ziekenhuizen zich aan moeten houden. Die krijgen ze deels opgelegd en maken ze voor een deel ook zelf. "Het is veel te ingewikkeld. We moeten ons komende tijd richten op deregulering binnen ziekenhuizen. Kijken welke regels we kunnen afschaffen en welke versoepelen."

In de ziekenhuiszorg gaat jaarlijks 20 miljard euro om. De voorbije jaren werd het budget vrijwel elk jaar overschreden, met soms wel 2 miljard. Twee jaar geleden constateerde de Algemene Rekenkamer al dat de minister nauwelijks zicht en greep had op de zorguitgaven. Het rapport dat nu is uitgebracht is een vervolg daarop.

Ondoorzichtiger

Het kabinet wil de zorguitgaven beter in de hand houden. Een aantal tijdelijke wijzigingen die de minister vorig jaar heeft doorgevoerd heeft de financiering eigenlijk alleen maar complexer en ondoorzichtiger gemaakt, stelt de Algemene Rekenkamer.

In een reactie op het rapport zegt minister Schippers van Volksgezondheid dat ze de conclusie deelt en als ondersteuning ziet van haar beleid om de complexiteit van de financiering te verminderen en de transparantie te vergroten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl