KNMI: waarschuwing extreem weer

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer. Het weerinstituut verwacht dat een herfststorm morgen in een groot deel van het land zal leiden tot zware en zeer zware windstoten.

Morgenochtend is een aantal uur code oranje voor extreem weer van kracht. Het gaat om de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Groningen en Friesland. De waarschuwing geldt ook voor de Waddeneilanden en het IJsselmeergebied.

Geen springtij

Vooral in de tweede helft van de ochtend en de eerste helft van de middag zwelt de wind flink aan. "In het westen, midden en noorden van het land kunnen zeer zware windstoten voorkomen van 100 tot 120 kilometer per uur. In het noordwestelijk kustgebied mogelijk tot 130 kilometer per uur", zegt het KNMI.

Rijkswaterstaat zegt dat de windstoten weinig impact voor de kust zullen hebben omdat de waterstanden niet te hoog worden en er geen springtij is. Rijkswaterstaat blijft de situatie daar en ook rond het IJsselmeer in de gaten houden.

Files

De ANWB verwacht een ochtendspits die twee keer zo druk is als normaal. Het KNMI denkt dat de wind later in de middag in kracht afneemt.

De NS laat vanwege de storm minder treinen rijden. Ook luchthaven Schiphol houdt rekening met problemen. KLM heeft uit voorzorg vluchten geannuleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl