Strijd in MotoGP nog niet beslist

De titelstrijd in de MotoGP wordt pas over twee weken beslist in de slotrace in Valencia. Jorge Lorenzo won op Motegi de grand prix van Japan voor klassementsleider Marc Márquez, waardoor het in de koningsklasse van de motorsport nog uiterst spannend blijft.

Het verschil in punten tussen de beide Spanjaarden is nu nog dertien. Lorenzo leek drie races voor het einde kansloos voor titelprolongatie; na twee zeges op rij en de diskwalificatie van Márquez in Australië liggen de kaarten evenwel inmiddels heel anders.

De 26-jarige Lorenzo leidde op zijn Yamaha van start tot finish en boekte zijn zevende zege van het seizoen. De zes jaar jongere Márquez deelde wel wat speldenprikjes uit, maar kreeg zijn Honda er niet langs. Tegen het einde van de race leek de achtervolger bovendien te veel van zijn banden te hebben gevergd en moest hij steeds meer terrein prijsgeven.

In de WK-stand heeft Márquez 318 punten en is Lorenzo op 305 gekomen. De Spaanse Honda-rijder Dani Pedrosa, die in Japan derde werd, volgt op de derde plaats met 280 punten.

Espargaro pakt titel in Moto2

In de Moto2 zijn de prijzen al wel vergeven. Pol Espargaro nam met zijn overwinning in Japan een beslissende voorsprong in het WK-klassement.

De 22-jarige Spanjaard profiteerde van het uitvallen van zijn grootste rivaal Scott Redding. De Britse wegracer was betrokken bij een massale crash in de eerste ronde, die zelfs tot een herstart leidde. Redding was niet meer in staat opnieuw op de machine te stappen.

Spannende strijd in Moto3

Net als de MotoGP krijgt ook de strijd in de Moto3, de lichtste raceklasse, zijn ontknoping in Valencia. Luis Salom, de Spaanse leider in de WK-stand, crashte in Japan en vergaarde dus geen punten. Ook achtervolger Alex Rins kwam ten val.

De 17-jarige Spanjaard Alex Márquez, de jongere broer van MotoGP-leider Marc Márquez, won de wedstrijd in de Moto3. Het was zijn eerste GP-overwinning. Zijn landgenoot Maverick Vinales kwam als tweede langs de finishvlag en de Duitser Jonas Folger werd derde.

Jasper Iwema, als elfde gestart, reed even op de vijfde plaats, maar viel naar een remfout ver terug en finishte als 25ste.

Salom heeft nu 300 punten, twee meer dan de opgerukte Vinales en vijf meer dan Rins.