NOS NieuwsAangepast

Zware windstoten langs de kust

Het weer is vandaag langs de hele kust onstuimig. Er vallen veel buien en er komen windstoten voor van 80 kilometer per uur.

Maar dat is nog niets vergeleken met morgen. Dan krijgt het hele land te maken met zeer zware windstoten die snelheden kunnen bereiken van 120 tot 130 kilometer per uur. Vooral het Waddengebied krijgt het te verduren.

Schade

De kans op schade door de windstoten is groot, doordat veel bomen nog in blad staan. Ze vangen veel wind en kunnen daardoor eerder omwaaien. Bovendien kan de grond door de regen van de afgelopen tijd minder stevig zijn. In elk geval zullen veel takken van de bomen waaien, voorspellen weerkundigen.

De ANWB verwacht morgen in het hele land meer en langere files door het onstuimige weer.

Code oranje Groot-Brittannië

Ook Engeland en Wales maken zich op voor het barre weer van morgen. Daar is inmiddels code oranje afgegeven. Rond middernacht bereikt de zuidwesterstorm de Engelse kust. Weerkundigen vrezen dat de storm een spoor van vernieling zal achterlaten.

Ze spreken nu al van de zwaarste storm sinds 1987 toen in grote delen van het land veel schade werd aangericht. Er wordt ook gewaarschuwd voor overstromingen doordat er in 6 uur tijd lokaal 25 mm regen kan vallen.

Heeft u beelden van het stormachtige weer? Stuur ze in via ooggetuige@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl