NOS NieuwsAangepast

Stuntman-regisseur Needham dood

In Los Angeles is stuntman en regisseur Hal Needham (82) overleden. Needham voerde vele honderden stunts uit voor Amerikaanse films en televisieseries en regisseerde de films 'Smokey and the Bandit' en 'The Cannonball Run'.

Needham begon zijn carrière als stuntman voor westerns als 'Gunsmoke' 'Little Big Man' en 'The man who shot Liberty Valance'. Zijn specialiteit was stunts met paarden en auto's. In de loop der jaren ontwikkelde hij verschillende nieuwe stunttechnieken, zoals het gebruik van luchtkussens om een val te breken.

Dat betekende niet dat zijn werk ongevaarlijk werd: Needham zei in totaal 56 botten te hebben gebroken (waar onder twee keer zijn rug). Ook is zijn long ooit doorboord geweest en raakte hij een aantal tanden kwijt.

Burt Reynolds

Needham stapte in 1977 over naar regisseren. Met behulp van zijn vriend Burt Reynolds maakte hij het door hem geschreven 'Smokey and the Bandit', een actiefilm met uiteraard veel stunts. Hij werkte later opnieuw samen met Reynolds aan 'The Cannonball Run'.

In 1986 won Needham een technische Oscar voor het ontwikkelen van een camera-auto. Vorig jaar kreeg hij uit handen van Quentin Tarantino een ere-Oscar voor zijn hele oeuvre.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl