Cambuur te sterk voor FC Utrecht

SC Cambuur heeft zijn derde zege van het seizoen binnen. De Friezen wonnen thuis verdiend met 3-1 van FC Utrecht. Yassin Ayoub opende al na twee minuten de score, maar Michiel Hemmen, Erik Bakker en Marcel Ritzmaier bezorgden de thuisploeg toch drie punten.

Utrecht, dat in de eredivisie maar twee van zijn veertien duels op kunstgras heeft gewonnen, kende een prima start; bij een hoekschop kwam de bal via Job Bulthuis, Kai Heerings en de lat voor de voeten van Yassin Ayoub, die hard raak schoot.

Cambuur nam vervolgens het initiatief en zette Utrecht vol onder druk. De Friezen kregen ook kansjes, maar Michiel Hemmen, Kevin Brands, Jody Lukoki en Erik Bakker konden het net niet vinden.

Cambuur slaat na rust toe

In de tweede helft bleef Cambuur de aanval zoeken en na uur kwam de verdiende gelijkmaker; Lukoki, die even daarvoor nog te zelfzuchtig was geweest bij een grote kans, bereikte Hemmen en die tikte van dicht bij binnen.

De thuisploeg wilde meer en kreeg daar ook mogelijkheden voor. Zo schoot Martijn van der Laan over en Lukoki net naast. Utrecht was alleen gevaarlijk met een kopballetje van Bulthuis.

Tien minuten voor tijd was het dan toch raak voor Cambuur toen Bakker de bal onder doelman Robbin Ruiter schoot. Net als in de tachtig minuten daarvoor kon Utrecht ook in de slotfase geen vuist maken, waardoor de zege van Cambuur niet meer in gevaar kwam. Marcel Ritzmaier zorgde in blessuretijd met een prachtig schot voor het slotakkoord: 3-1.

Jarige Lodeweges: dubbel gefeliciteerd

De spelers van Cambuur waren na afloop blij voor hun jarige trainer Dwight Lodeweges. ''Ze hebben me dubbel gefeliciteerd. Eerst met mijn verjaardag en daarna met de overwinning'', zei Lodeweges breed lachend. ''We zijn kaarsrecht overeind gebleven, ondanks de vroege achterstand. Na drie nederlagen op rij nu zo'n wedstrijd, dat geeft zelfvertrouwen.''

Zijn collega-trainer Jan Wouters van FC Utrecht was vanzelfsprekend een stuk minder tevreden. ''We hebben zelf totaal niet gevoetbald. We helpen Cambuur in het zadel en hebben een vreselijk slechte wedstrijd gespeeld'', mopperde Wouters. ''Het is moeilijk te bevatten. Bij Feyenoord en Ajax geven we goed partij en hier laten we het afweten. Je vraagt je af hoe dat kan.''