NOS NieuwsAangepast

Piet geweerd van erfgoedlijst

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) heeft in mei een verzoek afgewezen om het Sinterklaasfeest op de nationale erfgoedlijst te krijgen. Het verzoek werd gedaan door het Sint Nicolaasgenootschap. De organisatie moest eerst wat aan "het Zwarte Pietenprobleem" doen. Dat meldt het tv-programma EenVandaag.

Op verzoek van het VIE deed het Sint Nicolaasgenootschap een aanvraag om het Sinterklaasfeest op de lijst te krijgen. Vervolgens vroeg het VIE hoe het genootschap omgaat met de kritiek op Zwarte Piet.

Het Sint Nicolaasgenootschap wilde het Pietenprobleem niet oplossen. "Het is niet aan ons om Zwarte Piet te veranderen", zegt voorzitter Jan van Wijk. Het genootschap besloot geen nieuwe aanvraag in te dienen.

Aanvraag teruggestuurd

Ineke Strouken, directeur van het VIE, mengde zich de afgelopen tijd in de Pietendiscussie, maar vertelde niet dat ze de aanvraag eerder terugstuurde. Ze wil Zwarte Piet niet afschaffen, maar wil wel dat hij met zijn tijd meegaat.

Nederland ratificeerde in 2012 het Immaterieel Erfgoedverdrag van UNESCO. Nu wordt een inventarisatie gemaakt van Nederlands erfgoed. Er staan op dit moment vijf tradities op de lijst, waaronder het bloemencorso Zundert, de Sint-Maartensviering in Utrecht en Koningsdag. Het VIE stelt de lijst met nationaal erfgoed op. Een deel daarvan komt op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl