NOS NieuwsAangepast

Venetiaan verlaat politiek Suriname

Door correspondent Harmen Boerboom

De Surinaamse oud-president Ronald Venetiaan stapt uit het parlement. Hij heeft dat in een brief aan voorzitter Jennifer Simons laten weten. Venetiaan (77) is prominent lid en oud-voorzitter van de Nationale Partij Suriname, de NPS. Hij vindt het na een actieve politieke loopbaan van 49 jaar tijd voor verandering.

"Ik ben na mijn studie in Leiden in 1964 in Suriname teruggekeerd. Vanaf dat moment heb ik me ingezet voor ons land," zegt Venetiaan tegen het Surinaamse tv-station Apintie. "Ik heb al eerder aangegeven dat ik uit de politiek zou stappen." Venetiaan wil aan de achterban duidelijk maken dat hij bij de verkiezingen van 2015 niet wil meedoen. "Ik maak plaats voor de jonge leeuwen en leeuwinnen die het podium mogen bestijgen."

Pluche

Venetiaan was vanaf 1973 minister en parlementslid, maar hij werd vooral bekend als president van Suriname. Hij bekleedde die functie vijftien jaar. Bij de verkiezingen van 2010 verloor zijn regering en werd Desi Bouterse president. Venetiaan bleef politiek actief als parlementslid en tot 2012 als voorzitter van de NPS.

'Vene' is vaak verweten dat hij te lang aan het politieke pluche wilde blijven plakken en als voorzitter van zijn partij te weinig deed aan het klaarstomen van een nieuwe politieke generatie. Onder zijn voorzitterschap kromp de NPS van zestien zetels in 2000 naar vier in 2010.

Tien schone vingers

Hoewel Den Haag 'de man met de tien schone vingers' liever als president zag dan oud-couppleger Desi Bouterse, stond Ronald Venetiaan niet bekend als een warme vriend van Nederland. De vermeende steun van Den Haag aan de staatsgreep van Bouterse in 1980, waarbij NPS-premier Henck Arron werd afgezet, zit Venetiaan tot op de dag van vandaag dwars.

Als parlementariër maakte hij, aan die periode refererend, de afgelopen jaren enkele snerende opmerkingen over de blanke Nederlanders die onder president Bouterse en vice-president Robert Ameerali werkten. Desondanks is algemeen bekend dat Venetiaan zeer gesteld is op het Nederlandse koningshuis in het algemeen en op oud-koningin Beatrix in het bijzonder.

Bij de abdicatie van de koningin sprak hij de hoop uit dat een nieuwe generatie in het koningshuis voor een betere relatie tussen Den Haag en Paramaribo zorgt.

Voldoening

De lange strijd voor een beter Suriname heeft Ronald Venetiaan naar eigen zeggen niet verzwakt of vermoeid. "Integendeel. Ik heb altijd bijval gehad van de mensen om mij heen. Maar ik krijg op dit moment nog meer bijval door de gevolgen te zien van de politieke koers van de huidige regering. Die gevolgen geven ons gelijk."

Zonder Bouterse bij naam te noemen, lukt het diens regering volgens de oud-president niet om Suriname op koers te brengen en te houden. Venetiaan, die in zijn vrije tijd graag gedichten schrijft, verwijst in dat kader naar een bekend Surinaams gezegde: "Het is niet moeilijk om omhoog te springen en de tak van de boom aan te raken, maar het is wel moeilijk om die tak vervolgens vast te houden."

Venetiaan zegt met een goed gevoel afscheid te nemen van zijn politieke loopbaan. "Ik heb in die 49 jaar veel meegemaakt. Zaken van voor- en tegenspoed. Maar ik vertrek met een gevoel van voldoening."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl