NOS NieuwsAangepast

"Huisarts bekende meer zaken"

Huisarts Tromp uit Tuitjenhorn heeft vaker in strijd met de regels het leven van een patiënt beëindigd. Dat heeft hij gezegd tegen de co-assistente die in augustus aanwezig was bij de dood van de terminale kankerpatiënt Theo Spaansen. Volgens haar zei hij dat hij wel eens een zak over iemands hoofd heeft getrokken.

De Volkskrant heeft de brief gepubliceerd (pdf) die de co-assistente van het AMC, die met Tromp meeliep, na de gebeurtenissen op 19 augustus schreef. Het ziekenhuis stuurde het relaas door naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die de zaak hoog opnam en Tromp op non-actief stelde. Niet veel later pleegde de huisarts zelfmoord.

Zacht dood

Nadat Tromp bij Spaansen een dodelijke hoeveelheid morfine en dormicum had toegediend, zei de co-assistente tegen hem "dat dit zo niet mag". Toen kwam hij volgens haar met de bekentenis over de zak. "Toen ik geschrokken reageerde, zei hij dat de CO2-dood een hele zachte dood is."

Tromp zou in dit soort gevallen ook wel eens heliumgas gebruiken. De patiënt overlijdt dan als hij dat inademt uit een plastic zak. "Hij zei: en dit ga je natuurlijk niet op de opleiding vertellen, want dan hang ik, dat snap je wel."

Discussie

Naar aanleiding van de kwestie is een discussie op gang gekomen over euthanasie en palliatieve sedatie. Er gaan stemmen op om de mogelijkheden van huisartsen te verruimen. Volgens de nabestaanden van de overleden patiënt in Tuitjenhorn wilde hun familielid vanwege zijn ondraaglijke lijden echt dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl