NOS SportAangepast

Bolt: 9,60 is mogelijk in 2016

Usain Bolt heeft getwijfeld over zijn toekomst, maar concludeerde uiteindelijk: "9,60 is mogelijk in 2016."

De Jamaicaan doet die uitspraak in zijn biografie Sneller dan het licht, waarvan de Nederlandse vertaling donderdag uitkwam.

"De vervelendste vraag voor mij na Moskou 2013 was: hoe nu verder? Wat kan ik nog bereiken? Ga ik mezelf nog verbeteren? Kan ik blijven winnen? Ik weet dat ik nog een goed seizoen in me heb, misschien wel twee, maar houd ik het vol tot de volgende Olympische Spelen in Rio?"

Bijna dertig

De 27-jarige zesvoudig olympisch kampioen kwam tot de conclusie dat er in de atletiekwereld veel kan gebeuren in twee of drie jaar tijd.

"Ik ben bijna dertig als de Spelen in Brazilië beginnen. Er zijn atleten die op die leeftijd rond de 9,80, 9,90 hebben gelopen", weet Bolt. "Als ik zuinig ben op mijn lichaam en op dat moment alles geef, weet ik zeker dat 9,60 in 2016 haalbaar is. Voor mij is dat het belangrijkst, dat ik daar op hoog niveau kan meestrijden. Stel je voor dat ik daar goud win. Dan wordt er in Rio feestgevierd als nooit tevoren."

Het wereldrecord staat sinds 2009 op 9,58.

Na 2016 voetballen

Bolt, die na de internationale uitgave van zijn boek al opperde wellicht tóch door te gaan met atletiek tot na 2016, denkt ook aan een voetbalcarrière. "Als ik stop met atletiek, stap ik over op een andere sport. Mocht ik in 2016 niet meer met de beste sprinters meekunnen, dan probeer ik het waarschijnlijk met voetbal, omdat ik daar goed in ben en nog wel beter kan worden als ik er hard voor werk. Misschien word ik zelfs wel goed genoeg voor een profcontract."

Bolt denkt zelfs aan de Premier League. "Ik weet dat het idioot klinkt, maar zoals ik er tegenaan kijk moet een trainer af en toe iets durven wagen met een speler. Ik denk dat ik wel een toegevoegde waarde kan zijn voor een Engelse club."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl