NOS NieuwsAangepast

Groenland staat delven uranium toe

Het parlement van Groenland heeft een 25-jaar oud verbod op de winning van uranium opgeheven. Het eiland in de Atlantische Oceaan wil economisch minder afhankelijker worden van voormalig kolonisator Denemarken.

Groenland wil eigenlijk andere zeldzame aardmetalen kunnen delven die gebruikt worden voor de productie van elektronische apparaten zoals smartphones. Omdat die grondstoffen in de aardbodem vaak vermengd zijn met uranium, blokkeerde het verbod op uraniumwinning de exploitatie.

Onafhankelijkheid

Op dit moment produceert China meer dan 90 procent van de metalen. Deskundigen schatten dat een mijn in het zuiden van Groenland de grootste voorraad aardmetalen buiten China is.

Groenland heeft sinds 2009 vrijwel volledig zelfbestuur, maar subsidie van voormalig kolonisator Denemarken is de belangrijkste inkomstenbron. Veel Groenlanders willen de nieuwe inkomsten gebruiken om minder afhankelijk te worden van Denemarken.

Gevolgen

Milieubeschermers zijn bang dat de winning grote negatieve gevolgen gaat hebben voor Groenland. Greenpeace wil dat Groenland wetgeving invoert over de maximaal toegestane hoeveelheid radio-actieve straling en de afvoer van afvalwater.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl