NOS NieuwsAangepast

Expert: Merkel wist van afluisteren

De Amerikaanse IT-expert en voormalige regeringsmedewerker James Andrew Lewis is ervan overtuigd dat bondskanselier Merkel al eerder wist dat ze wordt afgeluisterd.

Hij is er ook zeker van dat Merkel niet alleen door de VS afgeluisterd wordt. "Als de Amerikanen haar mobiel kunnen afluisteren, kunnen de Russen en Chinezen het ook, en waarschijnlijk ook Europese landen", zei Lewis in een interview op de Amerikaanse televisie.

Verontwaardiging

Lewis is directeur van het technologieprogramma van de invloedrijke denktank CSIS op het gebied van internationale strategie. Het bureau geeft advies aan de regering-Obama.

Voor de verontwaardiging van Merkel over het afluisteren van haar mobiele telefoon door de Amerikanen toont Lewis geen begrip. "Ze kan beter kwaad worden op haar geheime dienst, die haar een beter beveiligde telefoon had moeten geven", zei Lewis. Hij denkt dat Merkel niet voortdurend wordt afgeluisterd, maar in bijzondere gevallen, zoals bij een reis naar China of bij een top van de G-20.

Terrorisme

Lewis spreekt tegen dat de Amerikanen voortdurend de Europese leiders afluisteren. De middelen van de geheime diensten zijn daarvoor volgens hem te beperkt.

De diensten concentreren zich op de landen die belangrijk zijn in de strijd tegen het terrorisme, en op Rusland, China en Noord-Korea. Wie in contact staat met die landen wordt gevolgd, aldus Lewis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl